RoCo's Web

Zaterdag 29 juli 2017 – Pearl Harbor

Vandaag in alle vroegte naar Pearl Harbor gereden voor entree-kaartjes. Tijdje in de rij gestaan om kaartjes te verkrijgen. De tickets voor Pearl Harbor zijn ‘free of charge’, maar je moet er wel heel snel bij zijn, want de rij groeit met de minuut. Wij waren als een van de eersten en konden daardoor snel naar binnen. 

Het was indrukwekkend. En met name de USS Arizona Memorial.

De aanval op Pearl Harbor was een verrassingsaanval door de Japanse Keizerlijke Marine onder leiding van admiraal Isoroku Yamamoto op de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor in Hawaï, op zondagochtend 7 december 1941. De aanval was bedoeld om het grootste deel van de vloot van de Verenigde Staten te vernietigen, zodat Japan vrij spel zou hebben in de Pacifische Oceaan.

Hierbij kwamen 2.402 Amerikanen om het leven en vielen er 1.282 gewonden. De verliezen aan de Japanse kant waren veel kleiner, 65 militairen kwamen om of werden verwond. Een Japanse matroos werd gevangengenomen.

De aanval kwam als een grote schok voor het Amerikaanse volk en leidde rechtstreeks tot de Amerikaanse betrokkenheid in de Tweede Wereldoorlog, zowel in de Stille Oceaan als in Europa. De volgende dag verklaarden de Verenigde Staten de oorlog aan Japan.

bron: WikipediA

Battleship USS West Virginia sunk and burning at Pearl Harbor on Dec. 7, 1941. In background is the battleship USS Tennessee.

(Bron bovenstaande foto’s: Internet)

Eigen foto’s : 

De USS Arizona is een graf voor vele soldaten die nog steeds in het schip liggen. Het Memorial is dan ook een burial place (tombe, graf) waarvan wordt verwacht dat de bezoeker eervol en gepast de ‘site’ bezoekt.

Er lekt nog steeds dagelijks vele liters olie uit het schip. De ‘legende’ is dat het schip zal stoppen met olie lekken als de laatste overlevende van de aanval op 7 december 1941 is overleden. Er leven er nu nog vijf.

De legende heeft uiteraard geen waarheid. Er zit nog vele duizenden liters olie in het schip en zal nog vele, vele jaren olie blijven lekken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *