RoCo's Web

zaterdag 11 augustus: De Memphis Tour

Vandaag hebben we alle hotspots over Elvis in Memphis bezocht.
We zijn gestart door naar naar de Humes High School te rijden. 


De school waar Elvis op heeft gezeten als tiener. Hier zong hij zijn eerste liedjes en viel hij op door zijn afwijkende kleding en zijn lange haren. Vaak het onderwerp van spot en pesterijen in die tijd. Hier leerde hij ook zijn beste vrienden kennen en het begin van een levenslange vriendschap, George Klein en Red West. De school is oud en bestaat nu voor 95% uit Afro-Amerikanen. Maar de school is er zeer trots op om de beroemste zanger ter wereld verbonden te hebben aan hun naam. Daarom is er een permanente Elvis kamer ingericht. Het is leuk dat Bouke hier even een verrassend mini concert geeft op de plaats waar Elvis meer dan 63 jaar geleden ook stond.


We vervolgen onze weg door naar Elvis zijn eerste huis aan Auditon Drive te rijden wat hij heeft gekocht in Memphis in 1956. Hoewel Elvis hier maar een jaar heeft gewoond, voordat hij Graceland kocht, is het leuk om hier even langs te rijden. De plaatselijke jeugd verkoopt limonade aan de touringcar bussen die hier aanrijden.


Verder naar het Mid South Colliseum. In de jaren 70 trad Elvis hier meerdere malen op. De live LP  ‘From Elvis In Memphis’ (met de hekken van Graceland op de hoes) is in dit stadion opgenomen. Momenteel is het stadion ernstig in verval en de gemeente Memphis heeft plannen het te slopen.

Robert en Henk

We zijn doorgereden naar het huis van Vernon Presley. Vernon, vader van Elvis overleed in 1979. Vernon woonde in een zijstraat van wat nu de Elvis Presley Boulevard heet. Naast Graceland. Elvis stak dus vaak via Graceland binnendoor naar het huis van zijn vader. 


Het huis van Vernon wordt geëxploiteerd door de Engelse Elvis Presley fanclub. Men geeft er rondleidingen. Het ziet er armoedig uit. Men doet alsof het origineel is, maar het is aftandse zooi en niets lijkt authentiek. Een staaltje Elvis fans uitbuiting om 10 dollar entree te vragen voor iets wat slecht onderhouden is. Snel weg hier en onze tour vervolgen.

Daarna gelijk door naar De Elvis Presley Boulevard om de hoek. We rijden langs Graceland. 


Eindelijk………… Graceland


We stappen uit voor een pauze, lunchen en de vele souvenir winkels bezoeken. Hier staan ook de beide vliegtuigen van Elvis.
Graceland staat voor maandag op het programma. Dus…..nog even wachten…………..
Alhoewel…… Ik heb een uur….. Laat de winkeltjes maar zitten ….. Samen met Cora….. Niemand erbij….. Naar de overkant van de ‘Elvis Presley Boulevard’.

Een bijzondere moment……… 


Met Bouke


Eindelijk…… At The Gates Of Graceland.


Daarna richting Forrest Hill, de begraafplaats waar het lichaam van Elvis, na zijn overlijden een kleine maand heeft gelegen in een tombe. Toen grafschenners op heterdaad waren betrapt, heeft de familie Presley toestemming van de gemeente van Memphis gekregen om Elvis te herbegraven op Graceland. Een hoge uitzondering, waar de gemeente ook blij mee was, omdat de grote schare fans die richting Forrest Hill kwamen, niet te managen viel. Dat ‘probleem’ gaf de gemeente graag over aan de Presley’s. Een aantal maanden geleden is er sprake geweest om de tombe van Elvis te verkopen. Hier is veel media aandacht voor geweest. Onder invloed van de fans is dit door de gemeente teruggetrokken.


Dit staat dus al 35 jaar leeg

In de middag zijn wij naar de Sun Studio’s geweest. Een erg mooie ervaring op hier te zijn. De place to be…. Daar waar het begon. Sam Philips heeft hier Elvis ontdekt in 1954. Hier nam Elvis in 1953 zijn eerste plaatje op. En Elvis zijn doorbraak in 1954 met ‘That’s Allright Mama’. Elvis nam 5 singles op onder het Sun label. (zie het eerdere bericht over de biografie van Elvis) De Sun studio’s is een begrip. Vele hedendaagse artiesten nemen nu hier nog hun muziek op. Maar ook Johnny Cash, Carl Perkins, BB-King en Jerry Lee Lewis zijn hier begonnen.
En het was er druk……..

De 5 Sun hits van Elvis

Dezelfde microfoon heeft Elvis ook gebruikt in 1954


We zijn ook naar het Lorraine Hotel gereden, waar Martin Luther King voor een kamer op de eerste etage in 1968 is vermoord. De beide auto’s voor het hotel symboliseren de situatie van 1968. De hotelkamer is jaren ongebruikt geweest. Hiervan is een museum gemaakt ter nagedachtenis aan Martin Luther King.
Elvis zong in 1968 het prachtige ‘If I Can Dream’. De protestsong tegen de moord op Martin Luther King.

Voor de ingang zit Jacquelin Smith, een vrouw die al jaren protesteert tegen het museum, omdat dit ten kosten zou gaan van behuizing voor de armen. Jacqelin zit hier al meer dan 25 jaar!!!!


Vervolgens even gestopt bij de ‘Overton Shel’ waar Elvis in 1954 zijn eerste betaalde optreden gaf voor publiek. Samen met Scotty Moore (dank je Amanda!) en Bill Black.

Verder een bezoek aan de bekende STAX studio’s. Hier heeft Elvis in de jaren ’70 drie lp’s opgenomen. Promised Land, Raised On Rock en Good Times.

We eindigen de dag me een bezoek aan het ‘visitors Center’ aan de Mississippi. Hier staat een 4-metershoog standbeeld van BB-King en Elvis. Een prachtig beeld van Elvis. Zondermeer een van de mooiste beelden van Elvis. Maar het mooiste Elvisbeeld staat op Hawaii. Maar dat is volgende week.

Even een uurtje bijkomen en douchen en dan de avond naar Beale street. Eerst een drankje gedaan bij cafe BB-King. 
WE waren eerst Bij The Lansky Brothers langs geweest (De exclusieve kledingwinkel in het Peabody Hotel. Zulke mooie kleding. Onny heeft al een mooi jasje. Geweldig.

Onny en Lansky

In het Hardrock café een aantal collector items Pins gekocht. En een tafel gereserveerd op de eerste etage. De gehele eerste etage bestaat uit collectors items van Elvis. Van kleding uit films, tot gesigneerde gitaren (o.a. Ook James Burton, de vaste gitarist van Elvis en nu nog regelmatig in Memphis te bewonderen)

Na een drankje aan de bar een hapje gegeten. Het optreden van een Elvis impressionator was wat te hard qua geluid, maar het eten was erg goed.
Daarna nog wat winkeltjes bezocht en sfeer geproefd van het drukke, maar gezellige Beale street. 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *