RoCo's Web

Wie was Tom Parker?

Omdat wij op 8 augustus zullen dineren met Loanne Parker, de weduwe van kolonel Parker, hieronder een opmerkelijk verhaal wie Tom Parker was…

Kolonel Parker alias Andreas Cornelis (Dries) van Kuijk werd op 26 juni 1909 in Breda geboren. Dries was de zoon van Adam en Marie van Kuijk. Hij verdiende geld met allerlei baantjes, onder andere het dragen van bagage voor reizigers op het station, en het lopen met reclameborden van circussen die de stad bezochten. Het is hier dat Dries zijn eerste voorliefde voor het circus ontwikkelde. Wanneer in 1925 zijn vader sterft moet het gezin verhuizen. Dries krijgt een baantje op een vrachtschip, en in 1927, op achttienjarige leeftijd, waagde hij illegaal de oversteek naar de Verenigde Staten, waar hij een jaar verbleef, maar na die tijd werd hij door de marechaussee weer teruggebracht naar Breda. Na een laatste bezoek aan Breda vertrekt hij in 1929 voorgoed. Via de Nederlandse Antillen bereikt hij de haven van Mobile in Alabama. Hij meldt zich bij de kazerne en tekent voor de U.S. Army. Dries reisde zonder papieren, dus illegaal, de V.S. in. Daarom kon hij geen Amerikaans paspoort krijgen. Bovendien verspeelt hij zijn (recht op een) Nederlands paspoort door dienst te nemen in een buitenlands leger. Vanaf dit moment is hij staatloos, wat verklaart waarom hij nooit de V.S. verlaten heeft. Het feit dat hij binnen de V.S. illegaal is, heeft nooit directe problemen opgeleverd, maar hij was wel steeds op zijn hoede voor officiële instanties. Dries verhuisde naar Pensacola in Florida en wordt ontslagen uit het Amerikaanse leger, wegens psychopathisch gedrag. Dit is in 2003 bekend geworden in het boek ‘Elvis and The Colonel’ van Alanna Nash. Hij verandert zijn naam in Thomas Andrew Parker of kortweg Tom Parker en leeft verder als een Amerikaan, zonder papieren en zonder paspoort. Zijn werkelijke afkomst heeft Dries steeds verduisterd, zelf noemt hij Huntington (West Virginia), zijn geboorteplaats. In Tampa (Florida) trouwde hij met Marie Mott. Dat huwelijk is mogelijk nooit bij de autoriteiten geregistreerd, en daardoor niet officieel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stapt hij uit het circuswezen, omdat de zaken slecht gaan. Hij leidt onder andere een dierenasiel.

In 1939 krijgt hij zijn eerste zanger te promoten: Gene Austin. Hij verhuist naar Nashville, het hart van de countrymuziek. In 1953 wordt hij de manager van de bekende Eddy Arnold ((Eddy ontslaat hem), en in 1954 van Hank Snow. Inmiddels is een oude kennis van hem, zanger Jimmie Davis, gouverneur van Louisiana geworden (1944-1948). Van hem krijgt Tom Parker de eretitel ‘Kolonel.’

Niet omdat de Kolonel gevoel heeft voor Rock ’n Roll, maar omdat hij ziet dat Elvis sensationeel populair wordt, stuurt hij aan op een contract. Op 18 augustus 1955 tekenen de minderjarige Elvis en zijn ouders een contract met Kolonel Parker. Hij weet een contract te sluiten met platenmaatschappij RCA Victor voor het enorme bedrag van $35.000. Van 1958 tot 1960 vervult Elvis zijn legerdienst in Duitsland. Bij zijn terugkeer ziet de Kolonel hem als opvolger van Frank Sinatra. De Kolonel heeft zelfs een televisie-uitzending geregeld met Elvis en Sinatra.

Tijdens de jaren zestig maakt de Kolonel komaf met de rumoerige optredens en zijn muziekfilms nu het gekozen medium. Maar dan wel films die snel geld opleveren!

In 1968 kan Elvis eindelijk zijn Rock ’n Roll-hart terug boven halen tijdens zijn Comeback- show, waarna de definitieve comeback in 1969 in Las Vegas volgt. In de jaren 70 sluit Kolonel Parker grote contracten af met hotels in Las Vegas. Naast de optredens in Las Vegas, gaat Elvis doorheen de jaren zeventig het hele land door op tournee.

Na de dood van Elvis zei de Kolonel: ‘Ik blijf zijn manager,’ maar dat liep niet goed af. Lisa Marie Presley (1968) was Elvis’ minderjarige erfgename. De rechter die de erfenis moest bevestigen, vond dat de werkwijze van Parker niet in het belang van de erfgename was. Tijdens de rechtszaken die volgden gaf Tom Parker uiteindelijk toe dat hij de Nederlander Dries van Kuijk was. Uiteindelijk werd de zaak in 1982 uitgesproken. De Kolonel mocht zich niet meer met Presley’s bemoeien. Parker is nooit terug gegaan naar Nederland en wimpelde vragen af die over zijn verleden gingen. Dries van Kuijk, alias Kolonel Tom Parker, overleed in 1997 aan een beroerte in Las Vegas.


Bron: Elvis Matters

Een gerucht dat later bekend is geworden dat Dries van Kuijk Nederland is ontvlucht i.v.m. zijn betrokkenheid in een moord in 1929. Het feit dat Elvis nooit buiten Noord-Amerika heeft opgetreden, is mogelijk toe te schrijven aan de indruk dat Tom Parker bang was dat hij buiten Amerika opgepakt zou worden voor dit vergrijp. Een door Elvis zo graag gewilde wereldtournee werd daardoor door de kolonel altijd afgewimpeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *