RoCo's Web

Maandag 21 Augustus 2017 – ‘The Ring Of Fire’

Vandaag is de laatste volledige dag van onze vakantie. Terugkijkend was het een zeer mooie, veelzijdige, vakantie met veel hoogtepunten. 

Vandaag een bijzondere gebeurtenis wat al 2 jaar op het verlanglijstje staat. De Solar Eclipse meemaken die van de westkust naar de oostkust in volle breedte over de USA gaat. 21 Augustus 2017 …….. we moesten in omgeving van Nashville zijn om de volledige Eclipse mee te maken. Waar kan dat beter dan op de begraafplaats in Hendersonville waar Johnny Cash en June Carter begraven liggen.

De Eclipse start om 11.58 uur …. dan komt langzaamaan de maand voor de zon geschoven. Om 13.28 uur is de volledige eclipse een feit.

Best wel zenuwachtig ….. Er hangen immers overal waarschuwingen boven de wegen om niet naar het Eclipse gebied af te reizen. Men vreest topdrukte op de wegen. Alle hotels zijn uitverkocht. Op TV wordt gewaarschuwd thuis te blijven. Wij rijden van Franklin, wat onder Nashville ligt, naar Hendersonville, wat boven Nashville ligt. Er worden overvolle wegen verwacht. Zeker op de ringwegen rondom Nashville. Vanmorgen vroeg op pad gegaan. We konden gelukkig goed doorrijden en zonder oponthoud waren wij ruim op tijd in Hendersonville. Het volgende probleem was dat wij, nog in Nederland, in de veronderstelling waren dat in Amerika op iedere hoek van de straat de Eclipse-brillen verkocht zouden worden. Niets bleek minder waar. Al weken zoeken wij de brillen en we zijn nog steeds niet geslaagd. Alles is uitverkocht, er is niets meer te krijgen. Dan maar proberen in Hendersonville proberen een brilletje te verkrijgen ‘vanuit de achterbak van een auto’? ……….. tegen monsterprijzen natuurlijk. Helaas bleek ook dit heel lastig.

De begraafplaats was zo gevonden …. De halve wereld zou natuurlijk op hetzelfde idee komen, dachten wij. Onderweg zagen wij hele parken vol zitten met mensen die zich handen genesteld rondom fotocamera’s en waterflessen in schaduwplekken. Het is namelijk wederom bijzonder heet. En bovenal, bijna onbewolkt …….. fantastische omstandigheden dus…… 

Johnny Cash ……. ‘Ring Of Fire’ …… zo toepasselijk. 

Op de begraafplaats aangekomen ……….. bijna niemand……….

 

Klik op de afbeelding voor groter formaat.


Na verloop van tijd kwamen ons nog ongeveer 12 mensen vergezellen.

Een stel uit Ohio, Een gezin uit Cleveland en een aantal familieleden van June Carter. 

Er waren een aantal bij die extra brilletjes mee hadden genomen. Cora en ik kregen een brilletje ….. Erg leuk.

Met elkaar hebben wij rond het graf gezeten met onze brilletjes op.

Er was een reporter van het plaatselijke suffertje op de begraafplaats, die hoorde dat Cora en ik uit Holland kwamen, dus werden wij geïnterviewd. Binnenkort dus in het suffertje van Hendersonville. 

 

De gehele eclipse staat op film, teveel om nu op de website te plaatsen.

De foto’s geven niet goed aan wat er is gebeurd, daarom heeft het geen zin deze te plaatsen. Voor de rest hebben we vooral genoten van het natuurverschijnsel.

Hoe langzaam de maan in de baan van de zon schuift …….. het blijft erg lang licht. Tot het moment dat de zon gelijk aan een sikkel-maan is. Dan begint het schemerig te worden. De natuur gaat tekeer, zoals bij avonden wanneer krekels enorm tekeer gaan. En dan is het plots heel donker … de maan bedekt volledig de zon en de corona is zichtbaar. Het brilletje kan af en een paar minuten lang is er een prachtig schouwspel. En de natuur …….. is doodstil.

Een ervaring die kippenvel oplevert en emoties oproept….. Een ervaring om nooit te vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *