RoCo's Web

Donderdag 10 Augustus 2017 – Tourtje Memphis, De Highlights

In alle vroegte vanmorgen nog even de Walk-Up gedaan. Fans kunnen, voordat Graceland opent om 9.00 uur, de Meditation Garden en het graf van Elvis bezoeken. Wel indrukwekkend als je zoveel mensen de oprijlaan van Graceland in alle vroegte ziet oplopen.

terug in het hotel even ontbeten en daarna zijn we vertrokken naar Forrest Hill, de begraafplaats waar Elvis na zijn overlijden was begraven, maar waarna, door de vele toestroom van fans, het lichaam na een maand werd overgebracht naar Graceland alwaar hij herbegraven is. (met uitzonderlijke toestemming van de gemeente Memphis) Elvis moeder is ook herbegraven op Graceland en later zijn vader ook) Het graf van Elvis is, na 40 jaar, nog steeds niet herbezet. Het graf blijft leeg en is inmiddels ook een bezoekplaats voor de fans geworden.

Wij hebben op dezelfde begraafplaats nog het graf bezocht van Bill Black, de bassist waar Elvis halverwege de jaren 50, samen met Scotty Moore, optrad.

Daarna naar de Stax studio’s gereden. In deze Soul studio in Memphis heeft Elvis 3 lp’s opgenomen: Today, Good Times en Promised Land. Deze studio staat in de meest arme buurt van Memphis. En daar zijn veel buurten van in Memphis.
Een paar jaar geleden is een nieuwe cd uitgekomen met alle geremasterde tracks en alternate takes over deze plaatopname uit 1973.

Daarna doorgereden naar de Piramide van het Memphis Visitors Center. (de VVV in Nederland) Hier staat wellicht het mooiste standbeeld van Elvis. Ook een beeld van BB king is hier te vinden, een andere, door Memphis voortgebrachte, grootheid.

Daarna een hapje gegeten in de Arcade, het oudste restaurant van Memphis. Dit restaurant ligt op enkele honderden meters van het niet meer in gebruik zijnde treinstationnetje waar Elvis na zijn diensttijd aankwam in Memphis. (Hier zijn beelden van op Youtube te vinden. Ik plaats deze link niet op de website)

Dit station staat op de nominatie om binnenkort gesloopt te worden. Het is werkterrein en verboden te betreden. Toch maar gedaan.

Door vieze en kapotte ramen de stationhal gefotografeerd.

Toch door een bewaker ‘betrapt’, maar na een kort gesprek waarom wij daar waren, kregen we toestemming om binnen een aantal foto’s te nemen van de stationhal. De banken stammen nog uit de tijd dat Elvis in 1960 aankwam op dit perron in Memphis.

Daarna hebben wij het Lorraine hotel bezocht,  waar Martin Luther King is vermoord in april 1968. Inmiddels is het hotel een museum. Het museum is zeer confronterend voor de blanken, daar er zeer gruwelijke beelden zijn terug te vinden van de onderdrukking van de zwarte Amerikanen door de blanken in de vorige eeuw. Memphis bestaat voor 85 % uit arme, zwarte Amerikanen. De jaarlijkse Elvis-fans invasie wordt dan ook met gemengde gedachten ontvangen. Enerzijds levert het geld op en werkgelegenheid voor de, over het algemeen, zwarte bevolking. Daarnaast is er een zekere trots dat Elvis uit hun stad kwam en de stad op de kaart heeft gezet en nog steeds zet. Anderzijds was Elvis blank en BB-King zwart.
In Augustus 1968 zong Elvis tijdens de NBC-TV Special de protestsong ‘If I Can Dream’. Wellicht een van de mooiste en meest intense Elvis songs. Elvis was in die tijd zeer boos dat deze moord kon gebeuren in ZIJN stad.

Druk hier voor ‘If I Can Dream’

In de namiddag zijn we nog naar de SUN studio’s geweest. De plek waar in 1954 geschiedenis is geschreven toen Sam Philips, een nieuwe stijl ontdekte in Elvis. Met ‘That’s Allright Mama’ was de geboorte van een nieuwe muziekstijl en Elvis als wereldartiest een feit. Diverse artiesten zijn ‘geboren’ in de SUN studio’s, onder andere Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash. 

 

We zijn ook nog bij de Memphis Fire Department langs geweest. Daar kwam het eerste telefoontje binnen na het overlijden van Elvis in 1977. Nog steeds hebben zij een brandweerwagen staan die ter ere van Elvis de naam Elvis Presley draagt. Ook het logo van Elvis en gevolg ‘TCB’ Taking Care Of Business is opgenomen op de brandweerwagen. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *